Een zonnecollector is er in een paar verschillende vormer.
De vlakke plaat collector is een grote bak met leidingen erin waardoor een vloeistof stroomt en een glasplaat er bovenop, wanneer de zon op de vlakke glasplaat schijnt wordt de lucht en de leidingen met de vloeistof erin verwarmt, door een pomp wordt de hete vloeistof naar een buffervat gebracht waar het door middel van een warmtewisselaar het warmtapwater en/of verwarmingswater opwarmt.

De andere vorm is een vacuümbuis collector deze bestaat uit doorzichtige buis waar in een andere buis zit met een vloeistof, dit kan met een U pijp technologie of met een heat pijp technologie zijn.
Ook deze vacuümbuizen vangen het invallende zonlicht met de daarbij behorende warmte op en zetten het om naar de warmte in een voorraadvat waar het warm tapwater en/of verwarmingswater mee verwarmt kan worden.

Met een regeling wordt er gezorgd dat de pomp op tijd gaat draaien en ook weer stopt zodat de gewenste warmte in het voorraadvat komt.
De regeling schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het opslagvat.
Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het opslagvat gemakkelijk opwarmen tot boven 80°C.

Als de zon niet voldoende warmte levert, kan er met een naverwarming gezorgd worden dat de gewenste temperatuur bereikt wordt.
De naverwarming is mogelijk met een elektrische weerstand, een warmtepomp, een doorstroomtoestel op gas of elektrisch of met een cv ketel.
Zelfs in de winter en op een bewolkte dag kan er energie uit een zonneboiler gehaald worden.

Met een zonneboiler kun je veel energie uit de natuur halen en is het mogelijk om het grootste deel van je warmtapwater en verwarmingswater door de zon te laten verwarmen wat een behoorlijke besparing kan opleveren op de energienota.